Γκίζι: ″Να επιστρέψει η Γερμανία το κατοχικό δάνειο″ | Πολιτική | DW


Σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Φούνκε ο Γκρέγκορ Γκίζι δηλώνει τα εξής, αναφερόμενος στην εποχή το Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου: “Με προβληματίζει το γεγονός ότι η κατεχόμενη Ελλάδα είχε υποχρεωθεί από το ναζιστικό καθεστώς να του χορηγήσει ένα αναγκαστικό δάνειο. Κατά την άποψή μου η Ομοσπονδιακή Γερμανία εξακολουθεί να οφείλει την αποπληρωμή του δανείου”. Σύμφωνα με τον Γκίζι το κρίσιμο ερώτημα είναι το ύψος των τόκων για την επιστροφή του δανείου. Ο ίδιος θεωρεί ότι “για νομικούς, πολιτικούς και ηθικούς λόγους η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα έπρεπε να πει ότι αποπληρώνουμε το δάνειο και αρχίζουμε διαπραγματεύσεις για τους τόκους”.

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων σημειώνει ότι, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, το οφειλόμενο ποσό ανέρχεται σε περίπου δέκα δισεκατομμύρια ευρώ. Προσθέτει πάντως ότι, κατά την άποψη της γερμανικής κυβέρνησης, η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να προβάλει έννομες αξιώσεις για την καταβολή επανορθώσεων από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Στην Ελλάδα όμως, υπενθυμίζει, το ζήτημα παραμένει στην επικαιρότητα και αναμένεται να συζητηθεί κατά την επίσκεψη του προέδρου της Γερμανίας στην Αθήνα.

Στο Χαϊδάρι ο Στάινμαιερ

Ο Γκρέγκορ Γκίζι είχε παραστεί σε προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015

Ο πρόεδρος της Γερμανίας αναμένεται στην Αθήνα το βράδυ της Τετάρτης. Θα έχει συνομιλίες με τον έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ θα συναντηθεί και με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη. Την Πέμπτη θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, ενώ θα επισκεφθεί και το παλαιό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι, προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της κατοχής. Το πρόγραμμα του Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ θα ολοκληρωθεί με σύντομη επίσκεψη στην Καλαμάτα, ιδιαίτερη πατρίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Γκρέγκορ Γκίζι θεωρείται εμβληματική μορφή της γερμανικής Αριστεράς, είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αλλά και της ελληνογερμανικής Ομάδας Φιλίας στο γερμανικό Κοινοβούλιο. Με αυτή την ιδιότητα θα συνοδεύει και ο ίδιος τον πρόεδρο της Γερμανίας κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα. Στην Ομάδα Φιλίας συμμετέχουν βουλευτές από όλα τα κόμματα- μεταξύ άλλων ο βουλευτής των συγκυβερνώντων χριστιανοδημοκρατών (CDU) Γιόζεφ Ριφ, καθώς και ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής των Φιλελευθέρων (FDP) Γρηγόρης Αγγελίδης.

DPA, Γιάννης Παπαδημητρίου

Source link

By smaragost

Τα κείμενα και οι απόψεις που φιλοξενούνται σε αυτό το site δεν αντιπροσωπεύουν τα πιστεύω μου, τα άρθρα είναι από διάφορες πηγές, θα βλέπουμε πάντα όλες τις πλευρές και θα σχολιάζουμε αναλόγως. ΠΑΡΑΚΑΛΩ μην χρησιμοποιείτε υβριστικές φράσεις και σχόλια. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε τις ιατρικές συμβουλές παρακαλώ πολύ να συμβουλευτείτε τον κατάλληλο ιατρό πρώτα. Το site παρέχει μόνο πρόσβαση στις πληροφορίες και τίποτα άλλο, για τα άρθρα που είναι σε διαφορετική γλώσσα παρέχετε μετάφραση η οποία δεν είναι 100% αλλά θα βγάλετε νόημα. Σας ευχαριστώ για την στήριξη. The information provided herein should not be used during any medical emergency or for the diagnosis or treatment of any medical condition. A licensed medical professional should be consulted for diagnosis and treatment of any and all medical conditions. Links to other sites are provided for information only -- they do not constitute endorsements of those other sites.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.