Δώδεκα χρόνια για να επιστρέψει η χώρα στα προ κρίσης επίπεδα | Ελληνική Οικονομία


Aναθεώρησε προς τα πάνω τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις του για την ανάπτυξη, αλλά προς το χειρότερο τις μεσοπρόθεσμες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη φθινοπωρινή έκθεσή του World Economic Outlook, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ενόψει της ετήσιας Συνόδου του στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το 2019 ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 2,4%, έναντι 1,8% που προέβλεπε την άνοιξη. Ετσι, είναι κοντά στις κυβερνητικές προβλέψεις για 2,5% και τις τελευταίες (Ιουλίου) της Κομισιόν για 2,3%. Για το 2023, όμως, κατεβάζει σημαντικά τον πήχυ στο 1,2% έναντι της προηγούμενης πρόβλεψής του για 1,9%.

Η τελευταία αυτή πρόβλεψη προκαλεί επιπλέον προβληματισμό, αν συνδυαστεί με την ειδική αναφορά που γίνεται στην ίδια έκθεση για τις χώρες οι οποίες αντιμετώπισαν επεισόδια βαθιάς ύφεσης, με απώλειες πάνω από 20% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους τα τελευταία 50 χρόνια. Η Ελλάδα είναι το μόνο μέλος της Ε.Ε. που εμφανίζεται στο σχετικό πίνακα των 92 χωρών, εκτός της Κύπρου, η οποία όμως δεν ήταν τότε μέλος της Ε.Ε., αφού το «επεισόδιό» της σημειώθηκε την περίοδο 1973-75, με την τουρκική εισβολή.

Το ελληνικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, το οποίο υπολογίζεται σε σταθερές τιμές 2010 ότι είχε φθάσει στο υψηλό των 30.055 δολαρίων, υποχώρησε κατά 26% έως το 2013. Η διαπίστωση που κάνει το ΔΝΤ στο σχετικό κεφάλαιο είναι ότι οι μεγάλες μειώσεις του ΑΕΠ δεν ακολουθούνται απαραίτητα από απότομες ανακάμψεις. Κατά μέσον όρο, στις χώρες που μελετήθηκαν, η επιστροφή στο προ κρίσης ΑΕΠ πήρε 12 χρόνια.

Τσακαλώτος καλεί Ασιάτες

Εν τω μεταξύ, στο Μπαλί, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο του ΔΝΤ, θα βρίσκεται στο τέλος της εβδομάδας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αφού προηγουμένως επισκεφθεί σήμερα τη Σιγκαπούρη και αύριο το Χονγκ Κονγκ, ώστε να έχει επαφές με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων. Η νέα έξαρση της αναταραχής στο Χρηματιστήριο με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές και η συνεχιζόμενη άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων δεν είναι, ασφαλώς, το καλύτερο πλαίσιο για να υποστηρίξει ο Ελληνας υπουργός τις θέσεις του. Ενόψει της αναταραχής στην αγορά, εξάλλου, αλλά και λόγω περιορισμένου ενδιαφέροντος, σύμφωνα με πληροφορίες, τραπεζικά στελέχη προτίμησαν να παραμείνουν στην Αθήνα παρά να τον ακολουθήσουν στην Ασία. Αλλωστε, οι πηγές αναφέρουν ότι οι Ασιάτες επενδυτές είναι συντηρητικοί και δεν πρόκειται να τοποθετηθούν σε ελληνικούς τίτλους αν δεν βρεθεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα.

Πάντως, ο κ. Τσακαλώτος δεν φάνηκε να κάμπτεται από τις εξελίξεις και δήλωσε στο Nikkei Asian Review ότι «οι επενδυτές που θα κινηθούν έγκαιρα, θα μπουν ακριβώς την ώρα που αρχίζουν να αυξάνονται οι τιμές».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών «φλερτάρει τους Ασιάτες επενδυτές, ενθαρρύνοντάς τους να αξιοποιήσουν την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και να αδράξουν το πλεονέκτημα του “πρώτου παίκτη”, το οποίο τώρα απολαμβάνει η Κίνα».

Εκτός από το ΑΕΠ, το ΔΝΤ αναθεώρησε ελαφρώς και την πρόβλεψή του για τον πληθωρισμό στο 1,2% το 2019, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 1,1%, για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 0,4% (από 0,6%) και για την ανεργία στο 19,9% για φέτος και στο 18,1% για το 2019 (έναντι 19,8% και 18%, αντίστοιχα).

Source link

By smaragost

Τα κείμενα και οι απόψεις που φιλοξενούνται σε αυτό το site δεν αντιπροσωπεύουν τα πιστεύω μου, τα άρθρα είναι από διάφορες πηγές, θα βλέπουμε πάντα όλες τις πλευρές και θα σχολιάζουμε αναλόγως. ΠΑΡΑΚΑΛΩ μην χρησιμοποιείτε υβριστικές φράσεις και σχόλια. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε τις ιατρικές συμβουλές παρακαλώ πολύ να συμβουλευτείτε τον κατάλληλο ιατρό πρώτα. Το site παρέχει μόνο πρόσβαση στις πληροφορίες και τίποτα άλλο, για τα άρθρα που είναι σε διαφορετική γλώσσα παρέχετε μετάφραση η οποία δεν είναι 100% αλλά θα βγάλετε νόημα. Σας ευχαριστώ για την στήριξη. The information provided herein should not be used during any medical emergency or for the diagnosis or treatment of any medical condition. A licensed medical professional should be consulted for diagnosis and treatment of any and all medical conditions. Links to other sites are provided for information only -- they do not constitute endorsements of those other sites.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.