05s20_mk


Μπορεί κάποιος να συμφωνήσει με την κυβέρνηση. Τα γνωστά προβλήματα των τραπεζών δεν δικαιολογούν την καταβαράθρωση των μετοχών τους στο Χρηματιστήριο. Μπορεί κάποιος να συμφωνήσει με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι το κραχ οφείλεται σε «κερδοσκοπική επίθεση». Η αγορά είναι ρηχή. Είναι, όπως το λέει πρόσωπο με γνώση της, «η χαρά των σορτάκηδων».

Oμως, κερδοσκόποι, σορτάκηδες και λοιπά αιμοδιψή βαμπίρ των αγορών, τα οποία ξορκίζει τώρα η κυβέρνηση, δεν εμφανίστηκαν πρώτη φορά προχθές. Αφού η κατάσταση των τραπεζών δεν δικαιολογεί την ευπάθεια στα βαμπίρ, το ερώτημα είναι τι τη δικαιολογεί; Γιατί η οικονομία, αντί να απολαμβάνει τη μεταμνημονιακή της ρώμη, γίνεται άνετα κολατσιό των περαστικών;

Αν πιστέψει κανείς τον Τζανακόπουλο και την επίσημη εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, φταίει η αξιωματική αντιπολίτευση. Φταίει η Νέα Δημοκρατία, που υπονομεύει την πορεία της οικονομίας για να καταστρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ – καταστρέφοντας ταυτόχρονα και την οικονομία, τα ηνία της οποίας προσδοκά σύντομα να αναλάβει η ίδια.

Η τρίτη απάντηση είναι λίγο πιο χορτοφαγική – χωρίς αίματα. Η Ελλάδα είναι ευάλωτη στις αγορές γιατί η κυβέρνησή της την εξέθεσε στην αμείλικτη κυκλοθυμία τους. Με τη συνενοχή των Ευρωπαίων, που επείγονταν να απαλλαγούν από την ελληνική εκκρεμότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ απέσπασε ένα εξιτήριο για προεκλογική χρήση. Και μετά το εξιτήριο αντικατέστησε την οικονομική πολιτική με την προεκλογική του ατζέντα, οδηγημένος από την πίστη ότι δεν χρειάζεται τις αγορές. Oτι έχει μαξιλάρι.

Προτού συμπληρωθούν καλά καλά πενήντα ημέρες από την Ιθάκη, αυτές οι μεταμνημονιακές πλάνες έχουν ήδη δοκιμαστεί. Εντάξει, η Ελλάδα βρίσκεται σε συμπληγάδες αβεβαιότητας – μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας. Ομως, καμία άλλη χώρα του ευρωπαϊκού Νότου δεν κλονίζεται όσο εμείς. Το πορτογαλικό επιτόκιο ήταν χθες στο 1,9%, το ισπανικό στο 1,56%, το ημέτερο στο 4,5%.

Μπορεί γι’ αυτή την ελληνική ιδιαιτερότητα να φταίει, όπως λέει ο Τζανακόπουλος, η Νέα Δημοκρατία – όπως για το Μάτι έφταιγαν πρώτα οι ασύμμετρες απειλές· όπως για το Μακεδονικό φταίει η Σπυράκη. Μπορεί ο Παππάς να στείλει πάλι τους δορυφόρους του για να εντοπίσουν τους γαλάζιους σορτάκηδες (αν και λένε ότι όλα τα επίγεια και εξωγήινα μέσα που διευθύνει ο Παππάς είναι εσχάτως εστιασμένα αποκλειστικά στον Τσακαλώτο).

Μπορεί να φταίνε όλα, εκτός από μια κυβέρνηση που παρουσιάζει διπλό προϋπολογισμό και προσπαθεί τάχα να σαγηνεύσει τους επενδυτές μιλώντας τους για τις συντάξεις – απευθύνοντας και σε αυτούς το

πολύ ελκυστικό επιχείρημα ότι οι συνταξιούχοι οσονούπω ολοκληρώνουν τον δαπανηρό τους βίο.

Παρά τις προειδοποιήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε στη συννεφιά χωρίς ομπρέλα. Και τώρα φτύνει τον ουρανό επειδή βρέχει.

Source link

By smaragost

Τα κείμενα και οι απόψεις που φιλοξενούνται σε αυτό το site δεν αντιπροσωπεύουν τα πιστεύω μου, τα άρθρα είναι από διάφορες πηγές, θα βλέπουμε πάντα όλες τις πλευρές και θα σχολιάζουμε αναλόγως. ΠΑΡΑΚΑΛΩ μην χρησιμοποιείτε υβριστικές φράσεις και σχόλια. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε τις ιατρικές συμβουλές παρακαλώ πολύ να συμβουλευτείτε τον κατάλληλο ιατρό πρώτα. Το site παρέχει μόνο πρόσβαση στις πληροφορίες και τίποτα άλλο, για τα άρθρα που είναι σε διαφορετική γλώσσα παρέχετε μετάφραση η οποία δεν είναι 100% αλλά θα βγάλετε νόημα. Σας ευχαριστώ για την στήριξη. The information provided herein should not be used during any medical emergency or for the diagnosis or treatment of any medical condition. A licensed medical professional should be consulted for diagnosis and treatment of any and all medical conditions. Links to other sites are provided for information only -- they do not constitute endorsements of those other sites.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.