Το Wikimedia προειδοποιεί ότι η μεταρρύθμιση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ απειλεί το 'ζωντανό ελεύθερο web'


Το Ίδρυμα Wikimedia ακούει μια έντονη προειδοποίηση ενάντια σε μια πρόταση μεταρρύθμισης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στην Ευρώπη, η οποία πρόκειται να ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα. (Με την ήπια ειρωνεία ότι αυτό έγινε με μια δημοσίευση ιστολογίου στην εμπορική Μεσαία πλατφόρμα.)

Στη δημοσίευση αποστέλλεται επίσης μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην TechCrunch, María Sefidari Huici, πρόεδρος του Wikimedia Ίδρυμα, γράφει: " Την επόμενη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο οι πληροφορίες σε απευθείας σύνδεση μοιράζονται σε μια ψηφοφορία που θα επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράμε στον ολοένα και πιο συνδεδεμένο ψηφιακό μας κόσμο. "Το επόμενο κύμα των προτεινόμενων κανόνων που εξετάζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είτε θα επιτρέψει είτε να επιτρέψει την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, περισσότερη καινοτομία και ανάπτυξη, ή να καταπνίξει τον ζωντανό ελεύθερο ιστό που έχει επιτρέψει τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και τη συνεργασία να ευδοκιμήσουν. Αυτό είναι σημαντικό επειδή τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας δεν επηρεάζουν μόνο τα βιβλία και τη μουσική, αλλά διαμορφώνει βαθιά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επικοινωνούν και δημιουργούν στο διαδίκτυο για τα επόμενα χρόνια. "

Οι υποστηρικτές των προτάσεων μεταρρύθμισης υποστηρίζουν ότι θα βοηθήσουν τους ευρωπαίους δημιουργούς να αποζημιωθούν για την εργασία τους . Αλλά οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι προτάσεις δεν είναι ισορροπημένες και θα ψύξουν τις δημιουργικές ελευθερίες των χρηστών του διαδικτύου για να μοιραστούν και να σχολιάσουν το περιεχόμενο στο διαδίκτυο.

Τα δύο άρθρα που προσελκύουν την πιο αντιπαράθεση στις μεταρρυθμίσεις είναι:

  • Άρθρο 11 ; η οποία προτείνει γειτονικά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για αποσπάσματα δημοσιογραφικού περιεχομένου που απαιτούν συλλέκτες ειδήσεων, όπως οι Ειδήσεις Google, για να αποκτήσουν άδεια από τον εκδότη για να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον τύπο περιεχομένου (επώνυμο «φορολογικός σύνδεσμος» από τους κριτικούς)
  • Άρθρο 13 . η οποία επιδιώκει να μετατοπίσει την ευθύνη για τις παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων των χρηστών πλατφόρμας στις ίδιες τις πλατφόρμες – και ποιοι επικρίνουν τους θα τους ωθήσουν έτσι στη δημιουργία φίλτρων φόρτωσης για να παρακολουθήσουν όλο το περιεχόμενο προτού δημοσιευθούν, έχοντας μια ψυχρή επίδραση στην έκφραση στο Internet. Οι επικριτές κάποιες φορές καταστρέφουν τις μηχανές λογοκρισίας αυτού του στοιχείου

Στο Ιούλιος Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν το σκάνδαλο στην Επιτροπή αρνούμενοι να υποστηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις – και ψήφισαν για να ανοίξουν εκ νέου τη συζήτηση. Μια άλλη ψηφοφορία θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα, με τροποποιήσεις στην διαδικασία κατάθεσης τώρα, και κατά συνέπεια της παρέμβασης του Wikimedia.

Στο blog της, ο Σεφιδάρι Χουίτσι προτρέπει τους βουλευτές να θυμούνται τον αρχικό στόχο για την επικαιροποίηση: "T κανόνες που λειτουργούν για καλύτερη πρόσβαση σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο, ποικίλο και ανοιχτό διαδίκτυο. "

" Το ίδιο το πλαίσιο στο οποίο λειτουργούν τα πνευματικά δικαιώματα έχει αλλάξει τελείως. Σκεφτείτε την Wikipedia, μια πλατφόρμα που όπως και σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του διαδικτύου καθίσταται δυνατή από ανθρώπους που ενεργούν ως καταναλωτές και δημιουργούς. Οι άνθρωποι διαβάζουν την Wikipedia, αλλά γράφουν και επεξεργάζονται άρθρα, κάνουν φωτογραφίες για Wikimedia Commons, ή συμβάλλουν σε άλλα έργα ελεύθερης γνώσης Wikimedia . Περιεχόμενο στην Wikipedia διατίθεται υπό ελεύθερη άδεια για χρήση, αντιγραφή ή αναδιάταξη από τον καθένα », γράφει.

« Κάθε μήνα, εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με το περιεχόμενό τους στην Wikipedia, τι αποτελεί παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων , και όταν οι αποφάσεις αυτές πρέπει να αναθεωρηθούν. Μας αρέσει αυτό – επιτρέπει στους ανθρώπους και όχι στους αλγορίθμους να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με το ποιες γνώσεις θα πρέπει να παρουσιάζονται στον υπόλοιπο κόσμο ».

Προειδοποιεί επίσης ότι οι αλλαγές στην πνευματική ιδιοκτησία της ΕΕ θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές συνέπειες για τη Wikipedia και άλλες συνεργαζόμενοι μη κερδοσκοπικοί ιστότοποι, προτρέποντας τους βουλευτές να « θεσμοθετήσουν πολιτικές που προωθούν την ελεύθερη ανταλλαγή πληροφοριών online για όλους»

"Καλούμε τους εκπροσώπους της ΕΕ να υποστηρίξουν μεταρρυθμίσεις που προσθέτουν κριτική προστασία σε έργα τέχνης, , και τον πολιτισμό, και να περιορίσουν τα νέα αποκλειστικά δικαιώματα σε υπάρχοντα έργα που είναι ήδη απαλλαγμένα από πνευματικά δικαιώματα », γράφει.

Στο άρθρο 13 προειδοποιεί ειδικά ότι αυτό θα ωθήσει τις πλατφόρμες προς τη δημιουργία" δαπανηρών, συχνά προκατειλημμένων συστημάτων για αυτόματη αναθεώρηση και φιλτράρισμα πιθανές παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων στους ιστότοπούς τους ", προειδοποίηση:" Γνωρίζουμε ήδη ότι τα συστήματα αυτά είναι ιστορικά ελαττωματικά και συχνά οδηγούν σε ψευδώς θετικά. Για παράδειγμα, εξετάστε την εμπειρία ενός Γερμανού καθηγητή ο οποίος επανειλημμένα έλαβε ειδοποιήσεις παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων όταν χρησιμοποιούσε δημόσια μουσική από τους Beethoven, Bartók και Schubert σε βίντεο στο YouTube. "

τρόποι διαχείρισης αυτών των θεμάτων ", προσθέτει. "Για παράδειγμα, οι συνεισφέροντες της Wikipedia εργάζονται ήδη σκληρά για να εντοπίσουν και να αφαιρέσουν το παραβατικό περιεχόμενο αν εμφανιστεί. Αυτό το σύστημα, το οποίο καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από τις ανθρώπινες προσπάθειες, είναι πολύ αποτελεσματικό στην πρόληψη της παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων ».

Υποστηρίζει επίσης ότι η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας κυριαρχείται από τις σχέσεις της αγοράς μεταξύ κατόχων μεγάλων δικαιωμάτων και πλατφόρμες διαδικτύου πολύ περιορισμένη φέτα "δεν αντικατοπτρίζει το εύρος των ιστότοπων και των χρηστών στο διαδίκτυο σήμερα"

"Οι Βικιπαίδοι υποκινούνται από ένα πάθος για πληροφορίες και μια αίσθηση κοινότητας. Είμαστε απόλυτα μη κερδοσκοπικοί, ανεξάρτητοι και εθελοντικοί. Καλούμε τους ευρωβουλευτές να εξετάσουν τις ανάγκες αυτής της σιωπηρής πλειοψηφίας στο διαδίκτυο όταν σχεδιάζουν πολιτικές πνευματικής ιδιοκτησίας που λειτουργούν για ολόκληρο το διαδίκτυο », προσθέτει, ζητώντας από τους ευρωβουλευτές να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο πνευματικών δικαιωμάτων που να αντικατοπτρίζει« την εξέλιξη του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο σήμερα ». 19659003] "Πρέπει να θυμόμαστε το αρχικό πρόβλημα που οι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής θέλουν να επιλύσουν: να ευθυγραμμίσουν τους κανόνες περί πνευματικών δικαιωμάτων με έναν δραματικά μεγαλύτερο, πιο περίπλοκο ψηφιακό κόσμο και να άρουν τα διασυνοριακά εμπόδια. Πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στο αρχικό όραμα για το Διαδίκτυο – να παραμείνει ένας ανοιχτός, προσιτός χώρος για όλους. "

Ερωτηθείς για μια απάντηση στις επικρίσεις του Wikimedia, ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Συχνές Ερωτήσεις όπου συζητάμε τι θα συμβεί με εγκυκλοπαίδειες στο διαδίκτυο βάσει περιεχομένου που έχει ανεβάσει ο χρήστης – και ισχυρίζεται ότι οι συγκεκριμένοι ιστότοποι δεν θα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της μεταρρύθμισης (επειδή η μεγάλη πλειοψηφία του περιεχομένου στη Wikipedia μεταφορτώνεται με η συγκατάθεση των κατόχων των δικαιωμάτων τους – κάτι που επικρίνει τη μεταρρυθμιστική διαφορά.)

Επίσης μας έστειλε ένα γενικό σχόλιο από τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Nathalie Vandystadt, στο οποίο αναφέρει: «Οι νέοι κανόνες περί πνευματικών δικαιωμάτων είναι απαραίτητοι για να επιτρέψουν στους δημιουργούς και τον Τύπο για να πάρουν μια καλύτερη συμφωνία όταν τα έργα τους είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο. Ταυτόχρονα, η πρότασή μας διασφαλίζει την ελευθερία του λόγου και διασφαλίζει ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες – συμπεριλαμβανομένων των 7.000 ευρωπαϊκών ηλεκτρονικών πλατφορμών – μπορούν να αναπτύξουν νέες και καινοτόμες προσφορές και επιχειρηματικά μοντέλα. Δεν θα απαγορεύσει τα μιμίδια ή τους υπερσυνδέσμους, όπως συχνά προβλήθηκε στη δημόσια συζήτηση

«Η Επιτροπή παρουσίασε την ισορροπημένη πρότασή της πριν δύο χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 2016. Συζητήσαμε την πρόταση με όλους τους σχετικούς παράγοντες. Αναμένουμε τώρα ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα φτάσει σε μια θέση και θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν διαπραγματεύσεις για τη σημαντική αυτή μεταρρύθμιση με το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ. Η διαδικασία ήταν αρκετά μεγάλη. Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση σε αυτό το στάδιο θα έθετε σε κίνδυνο την υιοθέτησή του πριν από τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές. "

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Wikimedia έκανε παρέμβαση στη συζήτηση. Ο ιδρυτής της Wikipedia, Jimmy Wales, πρόσθεσε το όνομά του σε μια ανοικτή επιστολή τον Ιούνιο, προειδοποιώντας ότι «λαμβάνει ένα πρωτοφανές βήμα προς τη μετατροπή του Διαδικτύου από μια ανοιχτή πλατφόρμα ανταλλαγής και καινοτομίας σε ένα εργαλείο για την αυτοματοποιημένη επιτήρηση και

Και Ιουλίου αρκετές τοπικές εκδόσεις της εγκυκλοπαίδειας της Βικιπαίδειας έσβησαν προσωρινά το περιεχόμενο για να διαμαρτυρηθούν για τις προτάσεις περί πνευματικών δικαιωμάτων

Παραμένει να δούμε αν οι βουλευτές θα είναι (19659027) Σχολιάζοντας την κατάσταση όσον αφορά τη μεταρρύθμιση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας πριν από την ψηφοφορία αργότερα αυτό το μήνα, ο Marietje Schaake, ένας ολλανδός βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , μας είπε ότι είναι πολύ κοντά για να καλέσουμε τώρα

"Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να πούμε πώς θα κυκλοφορήσει η ψηφοφορία για τα πνευματικά δικαιώματα την επόμενη εβδομάδα. Έχω δουλέψει σκληρά για έναν λογικό συμβιβασμό που σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματά μας, αλλά μέχρι το αύριο δεν ξέρουμε ποιες τροπολογίες θα ψηφιστούν ", είπε στην TechCrunch. "Οι ευρωβουλευτές και οι πολιτικές ομάδες εξακολουθούν να αποφασίζουν και τα περιθώρια είναι πολύ σφιχτά. "

Ο Schaake δήλωσε ότι είναι πιθανό να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια αύριο, όταν θα είναι σαφές ποιος έχει καταθέσει ό, τι (από πλευράς τροπολογιών) που στη συνέχεια θα ψηφιστεί από ολόκληρο το κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα

Όσον αφορά το αμφισβητούμενο άρθρο 13 της μεταρρύθμισης, το οποίο θα καθιστούσε τις πλατφόρμες άμεση ευθύνη για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων από τους χρήστες, οι επιλογές που ενδέχεται να περιλαμβάνονται στο κείμενο περιλαμβάνουν ορισμένα προηγούμενα κείμενα (όπως το κείμενο που προσκόμισε η Επιτροπή ή η αρχική Επιτροπή Νομικών Θεμάτων )

Μια τροπολογία που προτείνει πλήρη διαγραφή του άρθρου είναι επίσης πιθανόν να μην καταστεί δυνατή η υποστήριξη της πλειοψηφίας, δεδομένου ότι το επίπεδο στήριξης της μεταρρύθμισης έχει φθάσει πίσω

Μπορεί επίσης να υπάρχει μια έκδοση του κειμένου που εκπόνησε η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών, η αρμόδια για το άρθρο 13 πρόταση με την επιτροπή Juri, αλλά κατά την ψηφοφορία στο Ιουλίου υποστήριξε ότι η θέση του δεν είχε ληφθεί υπόψη από το κείμενο Juri (το οποίο επέκρινε ότι δεν πέτυχε "την απαραίτητη ισορροπία".

Εκτός από αυτές τις πρόσθετες νέες συμβιβαστικές εκδόσεις – οι οποίες «αποσκοπούν στην κατάργηση των χειρότερων τμημάτων του άρθρου 13», όπως το θέτει και ο Schaake, είναι πιθανό να κατατεθούν, αλλά με ψήφους που προβλέπεται να είναι σφιχτοί, είναι δύσκολο να πούμε ποιο είναι Οι ευρωβουλευτές θα πηδήξουν.

Στις Ιούλιος το κοινοβούλιο ψήφισε 318 ψήφους υπέρ, 278 και 31 αποχές, για να απορρίψει τη διαπραγματευτική εντολή που είχε προτείνει η επιτροπή Juri το προηγούμενο μήνα

. Ως εκ τούτου, η θέση του κοινοβουλίου άρχισε εκ νέου για συζήτηση, η οποία θα διεξαχθεί κατά τη διάρκεια μιας απογευματινής συνόδου ολομέλειας στις 12 Σεπτεμβρίου .

>Μεταφρασμένο από την Google <
Source link

By smaragost

Τα κείμενα και οι απόψεις που φιλοξενούνται σε αυτό το site δεν αντιπροσωπεύουν τα πιστεύω μου, τα άρθρα είναι από διάφορες πηγές, θα βλέπουμε πάντα όλες τις πλευρές και θα σχολιάζουμε αναλόγως. ΠΑΡΑΚΑΛΩ μην χρησιμοποιείτε υβριστικές φράσεις και σχόλια. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε τις ιατρικές συμβουλές παρακαλώ πολύ να συμβουλευτείτε τον κατάλληλο ιατρό πρώτα. Το site παρέχει μόνο πρόσβαση στις πληροφορίες και τίποτα άλλο, για τα άρθρα που είναι σε διαφορετική γλώσσα παρέχετε μετάφραση η οποία δεν είναι 100% αλλά θα βγάλετε νόημα. Σας ευχαριστώ για την στήριξη. The information provided herein should not be used during any medical emergency or for the diagnosis or treatment of any medical condition. A licensed medical professional should be consulted for diagnosis and treatment of any and all medical conditions. Links to other sites are provided for information only -- they do not constitute endorsements of those other sites.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.