Ντοκιμαντέρ «Οι Ελευσίνιοι Αφηγούνται» – Times News

Ντοκιμαντέρ «Οι Ελευσίνιοι Αφηγούνται»
Το Δεκέμβριο του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί και θα προβληθεί το νέο καλλιτεχνικό έργο «Οι Ελευσίνιοι Αφηγούνται», το οποίο αναμένεται να σηματοδοτήσει την αυλαία των εορτασμών της Ελευσίνας 2021, ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, το οποίο αποτελεί νοσταλγική διαδρομή από το χθες της Ελευσίνας στο σήμερα, ανέρχεται στις 449.983,6 ευρώ.

Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Φίλιππος Κουτσαφτής, 18 χρόνια μετά την «Αγέλαστο Πέτρα» και δημιουργός του νέου κινηματογραφικού έργου στην Ελευσίνα, υλοποιεί και μια συνοδευτική καλλιτεχνική εγκατάσταση, η οποία θα παρουσιάζεται από τον Οκτώβριο έως τα τέλη Νοεμβρίου 2021, προετοιμάζοντας το έδαφος για την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ.

Πρόκειται για ένα δημιουργικό ντοκιμαντέρ όπου τον κορμό του θα αποτελέσει το αρχειακό υλικό της δωδεκαετούς διαδοχικής κινηματογράφησης της  «Αγέλαστου Πέτρας» και το καινούργιο υλικό που θα γυριστεί.

Στο πλαίσιο τής «αποτύπωσης των Ελευσινίων», θα δημιουργηθεί μία παρέμβαση/έκθεση, διαμέσου προβολών διάχυτων στην πόλη. Οι αναπαραστάσεις των οικιών, που εκφράζουν το ελευσίνιο σύμπαν θα παραπέμπουν στις προσωπικές μνήμες, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στις παλιές, αλλά και στις τωρινές εξομολογήσεις – συνεντεύξεις τους. Πρόκειται για αναφορές, στο τότε και το τώρα της πόλης και των κατοίκων της. Στις προβολές αυτές, ο πολίτης της Ελευσίνας και ο επισκέπτης, θα βλέπουν έπιπλα, προσωπικά αντικείμενα, θα ξεφυλλίζουν άλμπουμ με οικογενειακές φωτογραφίες, θα βλέπουν σε οθόνες τούς πρωταγωνιστές να μιλούν για την πόλη τους, τη ζωή, τον εαυτό τους. Σκοπός είναι να ξεφυτρώνει μέσα από τις επιφάνειες των προβολών στην πόλη η ίδια η ψυχή της και οι εντυπώσεις και τα συναισθήματα της να συγχωνεύονται, δημιουργώντας έναν καινούργιο τρόπο να δει κανείς την Ελευσίνα.

Με τον τρόπο αυτό η παλιά ταινία αποκτάει μια συνέχεια, μια δεύτερη ζωή, που όμως αυτή τη φορά δεν είναι αποτυπωμένη σε φιλμ, αλλά παρουσιάζεται ζωντανά ως ένα παρεμβατικό εικαστικό δρώμενο, όπου ο θεατής έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει – ψυχικά αλλά και σωματικά – ένα ακόμα ταξίδι στην ιστορία και στο παρόν της Ελευσίνας.

tornosnews.grSource link

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.