«Πώς θα κάνω το κλιματιστικό μου να αποδίδει καλύτερα;»

Το πρώτο που πρέπει να αναζητήσετε είναι την κλάση στην οποία ανήκει το κλιματιστικό σας. Για ποιον λόγο; Οι ηλεκτρικές συσκευές που δεν κατατάσσονται σε κάποια υψηλή ενεργειακή κλάση (δηλαδή τις κατηγορίες Α, Α+ ή ΑΑ) μπορεί να είναι πιο φτηνές, ενεργειακά όμως είναι αρκετά πιο ενεργοβόρες και σπάταλες. Μακροπρόθεσμα θα δώστε πολύ περισσότερα χρήματα.

thehomeissue_aircon002
Μπορεί να είναι λίγο πιο ακριβές, αλλά οι ηλεκτρικές συσκευές υψηλής ενεργειακής κλάσης σας βοηθούν να κάνετε οικονομία!

Πέρα από την ενεργειακή τους κατάταξη, σημαντικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στη μεγιστοποίηση της απόδοσής του κλιματιστικού σας, αποτελούν ο συχνός καθαρισμός των φίλτρων του, η σωστή και τακτική συντήρησή του καθώς και η προστασία της εξωτερικής μονάδας του από την άμεση έκθεση στον ήλιο.
Σε ότι αφορά τη λειτουργία του, καλό είναι να θυμάστε ότι τα κλιματιστικά δεν πρέπει να είναι ούτε μικρότερα ούτε μεγαλύτερα σε BTU (μονάδα μέτρησης της ψυκτικής ισχύς) από τις ανάγκες των χώρων σας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δε χρειάζεται να ρυθμίζονται σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 27º -28 ºC κι ότι πρέπει πάντα να χρησιμοποιούνται πάντα σε συνδυασμό με φυσικούς τρόπους δροσισμού (τέντες, ανεμιστήρες οροφής κ.ά.). Επιπλέον, είναι σημαντικό να μην αφήνετε ανοιχτές τις μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα όσο λειτουργεί.

Ακόμα κι όταν ο υδράργυρος αγγίζει τα ύψη, η θερμοκρασία του κλιματιστικού δεν πρέπει να είναι χαμηλότερη από τους 27ºC.
Ακόμα κι όταν ο υδράργυρος αγγίζει τα ύψη, η θερμοκρασία του κλιματιστικού δεν πρέπει να είναι χαμηλότερη από τους 27ºC.

Τέλος, υπάρχει ένα μικρό τρικ που μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε σημαντικά το λογαριασμό του ηλεκτρικού σας και αυτό δεν είναι άλλο από το να κατεβάζετε τις τέντες κατά τη διάρκεια της ημέρας και να τις ανεβάζετε το βράδυ για να αερίσετε τα δωμάτια του σπιτιού σας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο νυχτερινός δροσισµός µπορεί να µειώσει το ψυκτικό φορτίο ενός ολόκληρου κτιρίου µέχρι και 80%. Με άλλα λόγια, ακολουθώντας αυτήν την πρακτική, η λειτουργία του κλιματιστικού κατά τη διάρκεια της νύχτας καθίσταται (σχεδόν) περιττή.

Κρατήστε τις τέντες κατεβασμένες κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Κρατήστε τις τέντες κατεβασμένες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Tips:

  • Το κλιματιστικό δε πρέπει να ρυθμίζεται σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 27º-28ºC.
  • Τα κλιματιστικά με ενεργειακή κλάση Α καταναλώνουν πολύ λιγότερο ρεύμα.
  • Ο συχνός καθαρισμός των φίλτρων του και η σωστή και τακτική συντήρησή του θα μεγιστοποιήσουν την απόδοση του κλιματιστικού σας.

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.