«Οι πιλότοι πετούν τα αεροσκάφη όλο και λιγότερο χωρίς την βοήθεια υπολογιστή», θεωρεί ο γερμανός δημοσιογράφος, ειδικός σε ζητήματα αεροπορίας Αντρεάς Σπετ. Σε συνέντευξή στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk τονίζει ότι, συχνά οι ικανότητες των πιλότων να πετάξουν δια χειρός το αεροπλάνο φθίνουν. Έτσι όταν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα δεν είναι συχνά σε θέση να ανταποκριθούν.

«Το δεδομένο αυτό δεν προξενεί εντύπωση γιατί οι πιλότοι έχουν συνηθίσει σε περιβάλλον αυτοματοποιημένων πιλοτηρίων όπως της Airbus και της Boeing, λέει ο Αντρέας Σπετ. Πετούν πολύ λίγο χωρίς την αρωγή υπολογιστή. Δεν μαθαίνουν για παράδειγμα πώς να ελέγξουν ένα αεροσκάφος που κάνει «βουτιά» κι ας ανήκει στις βασικές γνώσεις που οφείλει να έχει ένας πιλότος. Όμως σήμερα οι πιλότοι δεν το μαθαίνουν γιατί απλά δεν το χρειάζονται. Όταν μετά από εκατοντάδες ώρες πτήσεων ρουτίνας συμβεί ξαφνικά κάτι απρόοπτο, είτε δεν είναι σε θέση να αντιδράσουν, είτε αντιδρούν λανθασμένα».

Υπήρξε παρόμοια περίπτωση στο παρελθόν

αρχείο λήψης
Ο γερμανός ειδικός θυμίζει την περίπτωση του αεροσκάφους της US Airways, το οποίο προσγειώθηκε πριν μερικά χρόνια στον ποταμό Χάτσον στη Νέα Υόρκη χάρη στις ειδικές γνώσεις που είχε ο έμπειρος πιλότος Τσέσλι Σάλενμπεργκερ, ο οποίος πετούσε στις ελεύθερες ώρες του επί χρόνια ανεμόπτερο. Ο Αντρέας Σπετ αναφέρεται στη συνέντευξή του και στις πληροφορίες που θέλουν έναν από τους πιλότους της μοιραίας πτήσης της Germanwings να βρίσκεται για λίγα λεπτά πριν την συντριβή, εκτός πιλοτηρίου χωρίς να μπορεί να επιστρέψει:
«Όσο κι αν ακούγεται περίεργο είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Υπάρχει μάλιστα παρόμοια περίπτωση τον Νοέμβριο του 2013 σε ένα Embraer 190 των αερογραμμών της Μοζαμβίκης LAM. Ο πιλότος δεν άφησε τον συνάδελφό του να επιστρέψει στο πιλοτήριο και λίγο αργότερα το αεροσκάφος συνετρίβη. Θεωρείται ότι ο πιλότος ήθελε να αυτοκτονήσει. Είχε μάλιστα δώσει εντολές στο αεροσκάφος παρόμοιες με εκείνες του αεροσκάφους της Germanwings. Στην ουσία έδωσε εντολή για προσγείωση χωρίς να υπάρχει κοντά αεροδρόμιο. Έχει συμβεί επίσης πιλότοι να κλειδώνονται έξω από το πιλοτήριο από λάθος. Σε αυτές τις περιπτώσεις το αεροσκάφος προσγειώνεται από τον δεύτερο πιλότο. Πρόβλημα παρουσιάζεται μόνο όταν ένας από τους δύο πιλότους έχει διαφορετικά σχέδια στο μυαλό του από μια ασφαλή προσγείωση».

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.