Δίνουμε για ενοίκιο το 30% του εισοδήματος- Σοβαρό πρόβλημα στέγασης αντιμετωπίζουν χιλιάδες Έλληνες

Η συντριπτική πλειοψηφία των ενοικιαστών, αλλά και μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών αντιμετωπίζουν άμεσα σοβαρό πρόβλημα στέγασης, ενώ έχουν αυξηθεί οι συχνές μετακινήσεις ενοικιαστών από σπίτι σε σπίτι. Ακόμα και όσοι έχουν το δικό τους σκέφτονται να το εγκαταλείψουν.

Αν και η Ελλάδα κατείχε τις πρώτες θέσεις στην ιδιοκατοίκηση αλλά και την πρώτη θέση στις λιγότερες επιβαρύνσεις για την κατοικία των πολιτών της, η κοινωνική πραγματικότητα έχει αλλάξει. Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), την οποία παρουσίασε χθες ο ερευνητής Δημήτρης Εμμανουήλ και δημοσίευσε ο Ελεύθερος Τύπος, μέσα σε λίγα χρόνια τριπλασιάστηκε το ποσό που πρέπει να καταβληθεί για την αγορά ενός σπιτιού, παρά τηn πτώση των τιμών. Το 1998 μία μέση οικογένεια έδινε το τριπλάσιο του ετήσιου εισοδήματος για την αγορά ενός σπιτιού και σύμφωνα με την έρευνα το 2013 το εξαπλάσιο.

Ούτε για τους ενοικιαστές τα πράγματα είναι καλύτερα καθώς μέσα στα χρόνια της κρίσης το 40% των ενοικιαστών πληρώνουν ενοίκιο μεγαλύτερο του 30% των εισοδημάτων τους, χωρίς σε αυτό το ποσοστό να υπολογίζονται τα έξοδα για θέρμανση και τα κοινόχρηστα, όταν πριν από την κρίση το ποσοστό αυτό έφτανε το 10%. Το 60% των ενοικιαστών δηλώνει ότι έχει αλλάξει σπίτι ή σκέφτεται να αλλάξει λόγω των οικονομικών δυσκολιών όπως και ένας στους δέκα ιδιοκτήτες. Η «φούσκα» του στεγαστικού που έσκασε πριν την κρίση, σε συνδυασμό με αυτή, έχει δημιουργήσει ένα δυσοίωνο μέλλον για τη στέγαση των επόμενων γενιών στη χώρα.

Τα τσακισμένα εισοδήματα, η εκτεταμένη ανεργία, το μεγάλο πρόβλημα του δημογραφικού, οι μηδενικές πλέον αποταμιεύσεις και η στασιμότητα στον κατασκευαστικό χώρο δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στο αν θα υπάρξουν σπίτια για τις επόμενες γενιές και αν αυτά θα είναι προσβάσιμα στους εργαζόμενους και τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα. «Το γενικό κόστος στέγασης στην κρίση είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Η σχέση εισοδημάτων και τιμών κατοικίας έχει υπερδιπλασιαστεί. Πρέπει να πάρουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας το πρόβλημα της κατοικίας, κυρίως για το μέλλον. Πρέπει να απαντήσουμε ποιες θα είναι οι τιμές όταν θα ξεπεράσουμε την κρίση και αν αυτές θα μπορούν να καλύπτονται από τον πληθυσμό» τόνισε στην ομιλία του ο Δ. Εμμανουήλ.

πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.