Καμπάνια κατά των μεταναστών ξεκινά η Ουγγαρία

Τα σερβοουγγρικά σύνορα είναι μια δίοδος για τους μετανάστες που επιχειρούν να εισέλθουν στην ΕΕ και στο χώρο Σένγκεν. Η ουγγρική κυβέρνηση ξεκινά τώρα καμπάνια κατά των παράτυπων μεταναστών.

Στο εργοστάσιο κατασκευής τούβλων στην πόλη Σουμπότιτσα στη βόρεια Σερβία έχουν συγκεντρωθεί αρκετοί μετανάστες. Λίγα χιλιόμετρα τους χωρίζουν μόνο από την Ουγγαρία. Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο 25χρονος Αφγανός δημοσιογράφος Ατσμίρ, ο οποίος θέλει να συνεχίσει το δρόμο του:

«Μου αρέσει η Γερμανία», λέει. Θέλει να σπουδάσει, να κάνει αθλητισμό. Πιστεύει ότι θα είναι καλοδεχούμενος στη Γερμανία. Στο Αφγανιστάν απειλούνταν η ζωή του και εδώ και δύο μήνες είναι καθ οδόν. Οι δρόμοι που ακολουθούν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι οι συνηθισμένοι. Από την Τουρκία και τη Βουλγαρία ή την Ελλάδα περνάνε στη FΥROM και από εκεί στη Σερβία μέχρι την Ουγγαρία.

Μετανάστες στο ουγγρικό χωριό Ασοταλόμ

Μετανάστες στο ουγγρικό χωριό Ασοταλόμ

Μια φορά την εβδομάδα τους επισκέπτεται η γιατρός Φαμπιόλα Γκασπερίνι, η οποία έχει της ρίζες της στην Ιταλία και εργάζεται για τους «Γιατρούς χωρίς Σύνορα». Στην αρχή οι πρόσφυγες ήταν επιφυλακτικοί. Σιγά-σιγά όμως συνήθισαν την παρουσία της. Οι περισσότεροι είναι από εμπόλεμες περιοχές, όπως τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Στον δρόμο αρρωσταίνουν.

«Το χειμώνα κρυολογούν. Έχουν προβλήματα με το αναπνευστικό, βρογχίτιδα, γρίπη. Πολύ συχνά έχουν προβλήματα και με το στομάχι εξαιτίας του φαγητού. Οι πρόσφυγες υποφέρουν από μεγάλο στρες, συχνά πεινάνε. Πολλοί έχουν κινητικά προβλήματα. Τους πονάνε τα κόκκαλα τους, η σπονδυλική στήλη, η πλάτη», λέει η Φαμπιόλα Γκασπερίνι .

Ορισμένες φορές οι πόνοι προέρχονται από την κακομεταχείριση που υφίστανται από τους αστυνομικούς. Ένας Αφγανός διηγείται:

«Στην Ουγγαρία μας χτύπησαν και μας έστειλαν πίσω στη Σερβία. Στη Σερβία η αστυνομία μας πήρε τα λεφτά. Όπου και να πάμε υπάρχουν προβλήματα, μας χτυπάνε».

Εκστρατεία με αφίσες κατά των μεταναστών

Οι μετανάστες επιχειρούν να διαβούν τα σύνορα μεταξύ Σερβίας και Ουγγαρίας στη σερβική πόλη Σουμπότιτσα

Οι μετανάστες επιχειρούν να διαβούν τα σύνορα μεταξύ Σερβίας και Ουγγαρίας στη σερβική πόλη Σουμπότιτσα

Ούτε όμως και στην άλλη πλευρά, στην Ουγγαρία δηλαδή, τα πράγματα είναι καλύτερα. Στην μικρή επαρχιακή πόλη Ασοταλόμ, δήμαρχος είναι ο ακροδεξιός Λάσλο Τοροξάλ. Παραπονιέται για τα σκουπίδια που αφήνουν πίσω τους οι μετανάστες. Κατά τη γνώμη του, εξαιτίας των προσφύγων η πόλη δεν μπορεί να προσελκύσει τουρίστες. Παρόλα αυτά αντιμετωπίζει με ανάμεικτα συναισθήματα την πρόταση της κυβέρνησης για κατασκευή ενός φράχτη:

«Δεν χαίρομαι διότι θα βλέπω τον φράχτη από την αυλή μου. Θα είναι σαν να βρίσκομαι στη φυλακή», λέει.

Από την άλλη πλευρά πιστεύει ότι ο φράχτης θα είναι χρήσιμος, διότι αυτού του είδους η μετανάστευση προκαλεί κοινωνικές αναταραχές, ευνοεί την τρομοκρατία, όπως εκτιμά. Περίπου 50.000 παράτυποι μετανάστες πέρασαν αυτό το χρόνο τα σύνορα και έφθασαν στην Ουγγαρία. Στόχος τους είναι να φθάσουν στη Γερμανία. Η ουγγρική κυβέρνηση αποφάσισε να ξεκινήσει εκστρατεία με αφίσες κατά των μεταναστών. Ο Γκαμπόρ Γκιουλάι από την ουγγρική οργάνωση Επιτροπή Ελσίνκι, μια επιτροπή που αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι η ουγγρική κυβέρνηση θα δαπανήσει πέντε εκατομμύρια δολάρια για αυτή την εκστρατεία μίσους, όπως την χαρακτηρίζει, και επισημαίνει πως στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξήσει τη δημοτικότητα της και να προσελκύσει ψηφοφόρους.

Author Image

fm2

Τα κείμενα και οι απόψεις που φιλοξενούνται σε αυτό το site δεν αντιπροσωπεύουν τα πιστεύω μου, τα άρθρα είναι από διάφορες πηγές, θα βλέπουμε πάντα όλες τις πλευρές και θα σχολιάζουμε αναλόγως. ΠΑΡΑΚΑΛΩ μην χρησιμοποιείτε υβριστικές φράσεις και σχόλια. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε τις ιατρικές συμβουλές παρακαλώ πολύ να συμβουλευτείτε τον κατάλληλο ιατρό πρώτα. Το site παρέχει μόνο πρόσβαση στις πληροφορίες και τίποτα άλλο, για τα άρθρα που είναι σε διαφορετική γλώσσα παρέχετε μετάφραση η οποία δεν είναι 100% αλλά θα βγάλετε νόημα. Σας ευχαριστώ για την στήριξη. The information provided herein should not be used during any medical emergency or for the diagnosis or treatment of any medical condition. A licensed medical professional should be consulted for diagnosis and treatment of any and all medical conditions. Links to other sites are provided for information only -- they do not constitute endorsements of those other sites.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση