Νέα παρασκευάσματα κατά της χοληστερίνης

Νέα φάρμακα μπορούν να μειώσουν τη χοληστερίνη μέχρι και 60% αλλά βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της έρευνας. Ωστόσο, οι ελπίδες για τους καρδιοπαθείς έχουν αναπτερωθεί.

H Κατερίνα είναι μόλις 39 χρονών όμως οι τιμές της λεγόμενης κακής χοληστερίνης ήταν πέντε φορές υψηλότερες από τις ανώτατες φυσιολογικές. Η διάγνωση έγινε στο νοσοκομείο, όπου διακομίστηκε έπειτα από συνεχείς πόνους στο στήθος. Υψηλές τιμές έχει από 15 χρονών. Στην αρχή δεν υπήρχε εξήγηση, αλλά μόνο μετά από συγκεκριμένες εξετάσεις και μετά από ένα έμφραγμα διαγνώστηκε ότι έπασχε από κληρονομική χοληστερίνη. Το ίδιο και η κόρη της, ηλικίας 8 χρονών. Και οι δύο μέχρι το τέλος της ζωής τους θα πρέπει να προσέχουν πολύ και να κάνουν αγωγή κατά της χοληστερίνης με στατίνες.

Σωτήρια παρασκευάσματα;

 

Οι αναστολείς του ένζυμου PCSK9

Οι αναστολείς του ένζυμου PCSK9

Οι στατίνες παρεμποδίζουν τη σύνθεση της χοληστερίνης στο ήπαρ. Δεν την αντέχουν όμως όλοι οι οργανισμοί. Μάλιστα σε όσους έχουν γενετική προδιάθεση ίσως και να μην έχουν αποτέλεσμα. Ελπίδα πάντως υπάρχει. Και ακούει στα ονόματα Alirocumab των φαρμακευτικών εταιριών Sanofi και Regeneron και Evolocumab της Amgen.Τα παρασκευάσματα μπλοκάρουν τη δημιουργία του ενζύμου PCSK9, που εντοπίστηκε πριν από μόλις 10 χρόνια. Με το μπλοκάρισμα απελευθερώνονται περισσότεροι υποδοχείς στο συκώτι που καταπολεμούν την λεγόμενη κακή χοληστερίνη LDL. «Οι έρευνές μας με χιλιάδες ασθενείς, έδειξαν ότι οι υποδοχείς του PCSK9 μπορούν να κατεβάσουν την χοληστερίνη ακόμη και μέχρι το 60%», υποστηρίζει ο Τζέι ΄Εντελμπεργκ, επικεφαλής ανάπτυξης της Sanofi.

«Για όσους έχουν γενετική προδιάθεση, όσους είναι ευαίσθητοι στις στατίνες, έχουν υποστεί έμφραγμα αποτελεί καλή εναλλακτική» συμπληρώνει. Δίνεται υπό ενέσιμη μορφή κάθε δύο με τρεις εβδομάδες. Για την Κατερίνα ήταν σωτηρία γιατί με ένα συνδυασμό στατινών και αναστολέων του ενζύμου κατάφερε για πρώτη φορά να κατεβάσει τη χοληστερίνη σε φυσιολογικά επίπεδα.

Αυξημένες ο ανάγκες

Κίνηση κατά της χοληστερίνης

Κίνηση κατά της χοληστερίνης

Τα παρασκευάσματα δεν έχουν πάρει ακόμη το πράσινο φως από την αρμόδια αμερικανική υπηρεσία FDA, γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για να διατεθεί στην αγορά. Υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν το 2017 και να δώσουν απάντηση στο ερώτημα αν και ποιες επιπλοκές μπορεί να έχουν. Μέχρι στιγμής δεν προκαλούν μυϊκούς πόνους όπως οι στατίνες, υπάρχουν όμως ασθενείς στους παρουσιάστηκαν νευρογνωστικές διαταραχές χωρίς να σημαίνει ότι προχέονται οπωσδήποτε από τα νέα παρασκευάσματα καθώς οι μέχρι τώρα μελέτες δεν έχουν συμπεριλάβει πειράματα και σε αυτό το πεδίο.

Άγνωστο παραμένει επίσης εάν τα παρασκευάσματα προλαμβάνουν τα εγκεφαλικά και τα εμφράγματα ή άλλες καρδιακές ασθένειες. «Δεν διαθέτουμε στοιχεία», παραδέχεται ο Πρέντιμαν Κ. Σαχ, πρώην πρόεδρος του Αμερικανικού Καρδιολογικού Κολλεγίου. Ούτε και το κόστος της θεραπείας είναι γνωστό, υπολογίζεται ανάμεσα στα 5 και 12 χιλιάδες δολάρια το χρόνο. Το βέβαιο είναι ότι η ανάγκη για τέτοια παρασκευάσματα μεγαλώνει. Μόνο στις ΗΠΑ το 1/3 των ενήλικων πάσχει από αυξημένη χοληστερίνη. Πρόκειται για 73 εκατομμύρια ανθρώπους.

 

Author Image

fm2

Τα κείμενα και οι απόψεις που φιλοξενούνται σε αυτό το site δεν αντιπροσωπεύουν τα πιστεύω μου, τα άρθρα είναι από διάφορες πηγές, θα βλέπουμε πάντα όλες τις πλευρές και θα σχολιάζουμε αναλόγως. ΠΑΡΑΚΑΛΩ μην χρησιμοποιείτε υβριστικές φράσεις και σχόλια. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε τις ιατρικές συμβουλές παρακαλώ πολύ να συμβουλευτείτε τον κατάλληλο ιατρό πρώτα. Το site παρέχει μόνο πρόσβαση στις πληροφορίες και τίποτα άλλο, για τα άρθρα που είναι σε διαφορετική γλώσσα παρέχετε μετάφραση η οποία δεν είναι 100% αλλά θα βγάλετε νόημα. Σας ευχαριστώ για την στήριξη. The information provided herein should not be used during any medical emergency or for the diagnosis or treatment of any medical condition. A licensed medical professional should be consulted for diagnosis and treatment of any and all medical conditions. Links to other sites are provided for information only -- they do not constitute endorsements of those other sites.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση